Nieuws

Bezinningsdagen vwo-5 februari 2018: “een speciale editie”

By maart 13, 2018februari 15th, 2021No Comments

Bezinningsdagen vwo-5 februari 2018: “een speciale editie”

Als begeleiders bestempelden we de afgelopen bezinningsdagen als “een speciale editie”. Hoezo dan?

Het begon immers zoals alle jaren. Met een klein groepje als voorwacht togen we naar Jeugdcentrum Hoge Rielen in Lichtaart te België. Alles werd aan de vooravond ingericht om op woensdagochtend leerlingen en overige begeleiders te ontvangen.

Het was koud die dagen toen we als gehele groep die morgen naar de programmaruimte liepen. In de bossen waren de gevolgen van de januaristorm nog goed te zien. Zoals altijd was er bij aanvang toch wat spanning van de gezichten af te lezen. Wat kunnen we deze dagen verwachten? Hoe zal het gaan? In welk groepje kom ik terecht? Wat denken die anderen van mij? Voel ik me op mijn gemak? Hoe ga ik ‘bezinning’ beleven?

Al meteen bij de kennismaking in kleine gespreksgroepjes hoor ik van de begeleiders dat het wel snor zit. Leerlingen zijn open en eerlijk, er is vertrouwen en veiligheid. In de loop van de middag wordt dat verder uitgebouwd door gesprekken over het thema ‘relaties’ waarin natuurlijk allerlei aspecten aan bod kunnen komen.

Er wordt gewerkt met kaartjes met daarop vragen, stellingen en situaties waarop ieder kan reageren. De sfeer is serieus maar tegelijkertijd ontspannen.

Dat is ook te merken bij het corvee en bij de maaltijden: samen eten en samen werken schept ook een band!

’s Avonds gaan de groepjes zelf op pad over het terrein om bij een aantal posten opdrachten te gaan vervullen. Daarmee spelen ze een levende vorm van het bordspel ‘cluedo’: zoek de moordenaar, het wapen en de plaats delict van een theoretische misdaad. Het lukt ze allemaal de oplossing te vinden!

Laat in de avond is er de vrijwillige deelname aan een meditatieviering; rustige muziek, een enkele voorgelezen gedachte en vele kaarslichtjes zorgen voor rust en ontspanning. Bijna iedereen is aanwezig!

Vóór twaalf uur zijn we klaar want Gertjan is jarig en dat is door enkelen met versiering en een taart goed voorbereid: even midden in de belangstelling!

Op de slaapkamers wordt nog veel nagepraat en datzelfde geldt voor de begeleiders die bij de open haard nagenieten van een eerste bijzonder goed verlopen dag.

Na het ontbijt ontvangen we de eerste gastsprekers van die donderdag. Het maatschappelijke thema criminaliteit en straf staat als eerste op het programma.

De gastspreker vertelt over zijn eigen criminele verleden en daarop wordt in de kleine groepen de strafmaat vastgesteld. Er moet ook uitgelegd worden waarom en daarop vertelt hij verder over het leven in de gevangenis en vooral het leven daarna. Veel interactie met de spreker en met elkaar. Stof tot nadenken, ook over eigen gedrag!

Die namiddag ontvangen we drie jongeren van de groep ‘maskers af’. Zij vertellen ieder over verlies van een geliefde uit hun directe omgeving en hoe ze darmee hebben moeten leren omgaan. Verlies en rouw is aanwezig in ieders leven. Dat wordt wel duidelijk bij de directe vragen die de drie jongeren aan ons in de plenaire groep stellen. Er gaan vele vingers omhoog en er komen verhalen van verdriet en ingrijpende gebeurtenissen naar boven. Heftig! Dat wisten we niet van elkaar!

Daarna gelukkig wat ontspanning: eten, karaoke, muziek en dans. En dat al in carnavalssfeer van het naderende weekend.

De dag heeft bijzonder veel energie gekost, geestelijk en lichamelijk. Men zoekt rust: een enkeling die avond bij de meditatie, anderen bijkletsen op de kamers en weer anderen gaan snel slapen. Het is ook griepseizoen; enkelen moeten afhaken.

De laatste dag blikken we in de voormiddag terug op deze bezinningsdagen. In een slotbijeenkomst doet ieder groepje dat op een eigen wijze. Het is te merken dat ze zeer bijzondere dagen hebben beleefd en opnieuw komen persoonlijke ervaringen naar voren die leerlingen hebben meegemaakt en daarover aan anderen in alle openheid willen vertellen. Het maakt enorme indruk. Er wordt ademloos geluisterd, gehuild, respectvol naar elkaar gesproken en geschreven.

Het voelt als bevrijding: wie ben jij werkelijk?, hoe ben je zo geworden?

Op bezinningsdagen leer je elkaar beter kennen.

Dat is al heel belangrijk.

Op deze bezinningsdagen hebben we elkaar echt leren kennen.

Dat was heel bijzonder.

AGENDA

Tweede tijdvak centraal examens

Eind datum: 25 jun
Read More

08.00 bekendmaking normering tweede tijdvak

Read More

19.00 ophalen cijferlijsten geslaagden, onder voorbehoud

Read More

Contact