Nieuws

Cambreur succesvol in het Griekse Thessaloniki

By februari 20, 2017februari 15th, 2021No Comments

Cambreur succesvol in het Griekse Thessaloniki

Negen bovenbouwleerlingen van het Cambreur College namen vorige week deel aan een Model United Nations in Thessaloniki. Tijdens een MUN houden jongeren uit heel Europa vergaderingen in de stijl van de Vereningde Naties. Iedere groep krijgt een land toegewezen, verdiept zich in de achtergronden van dit land en probeert dit land zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Lieke, Marjan, Dede, Max, Martijn, Eva, Nikki, Abdullah en Sydney kregen het land Spanje toegewezen.

De heren verschenen bij de conferentie keurig gekleed in pak, de dames in nette jurkjes en rokjes. Klein probleem: De examenleerlingen misten in Dongen de herkansing van hun schoolexamen, waarop de school een creatieve oplossing bedacht. In de Griekse school in een koud lokaal toverde de heer Koreman de betreffende schoolexamens tevoorschijn en maakten de leerlingen op hetzelfde moment hun herkansing als hun medeleerlingen in het verre Dongen.

De leerlingen hebben de eerste dag van de conferentie de kat uit de boom gekeken, mogelijke bondgenoten werden gezocht en tegenstanders geanalyseerd. In het hotel schreven ze na de maaltijd samen de speeches voor de volgende dag. Aan het ontbijt was de spanning te voelen: Vandaag zou het koninkrijk Spanje toeslaan.

In hun eigen committee werden de eerste resoluties opgesteld en die van andere landen geamendeerd. Op het eind van een vermoeiende dag ging men doodop terug naar het hotel. Veel tijd om op adem te komen was er niet. ‘s Avonds was er een gala party op het Anatolia College, waar men door handig lobbywerk meer steun voor de resoluties wist te verkrijgen.

Op de laatste dag van de conferentie wisten Eva Klijn en Sydney Kuijpers hun resoluties als main submitter erdoor te krijgen. Martijn was wat minder gelukkig: op het laatste moment werd zijn resolutie weggekaapt door een ander land.

Tijdens de closing ceremony werden de beste delegates uit ieder committee uitgeroepen. Hierbij wist Spanje de hoofdprijs te bemachtigen. In het belangrijkste committee, de Veiligheidsraad, kreeg Max Trommelen de prijs van best delegate. Apetrots was Spanje op deze kanjer. Ook de andere Spaanse delegates hebben bewezen het beste uit zichzelf te kunnen halen. Ze hebben speeches gehouden, mee onderhandeld, resoluties helpen schrijven en mensen uit andere landen leren kennen. Begeleiders Michelle Gagliardi en Pieter Jan Koreman bedanken de leerlingen van harte: “Jullie hebben ons een topweek bezorgd.”

AGENDA

Tweede tijdvak centraal examens

Eind datum: 25 jun
Read More

08.00 bekendmaking normering tweede tijdvak

Read More

19.00 ophalen cijferlijsten geslaagden, onder voorbehoud

Read More

Contact