Nieuws

Avans techniek workshops

By november 16, 2015februari 15th, 2021No Comments

Avans techniek workshops

Op dinsdag 3 november zijn wij met alle 3-havo-klassen naar hogeschool Avans in Breda geweest. Om 12 uur verzamelde iedereen zich voor onze school en vertrokken we met de bus richting Breda. Om half een kwamen we aan, en mochten we even lunchen, rond een uur werden alle leerlingen naar binnen gebracht. We kwamen in een ruimte, waar een meisje op de tafel stond om ons iets uit te leggen over het programma, en over wat  Avans nou eigenlijk doet. Na de uitleg werden we in groepen opgesplitst en gingen we aan de slag met onze 9 workshops.

Ons groepje begon met een workshop opwekken van energie uit water. Doordat je aan een kastje draaide dat aan het bakje water verbonden zat, wekte je energie op om zo een autootje te laten rijden. Ik vond het erg interessant om te zien hoe je zo makkelijk energie uit iets kan halen. Deze workshop ging vooral om het besparen van gassen en CO2-uitstoot.

De 2e workshop ging over het mengen van bepaalde vloeistoffen, waardoor er een chemische reactie ontstond. Ook dit was bijzonder om te zien.

Zo had je nog een paar workshops allemaal in het kader van techniek. Van bamboestokken een hut maken, slijm maken, een animatie film maken, met robots ‘racen’ en noem zo maar op. Het leukste vond ik de workshop met een soort paal met daarop een ijzeren bol, die stroom opwekte. We moesten raden welke van de vijf verschillende lampen zou branden door die stroom. De bedoeling was om met je ene hand de bol aan te raken, terwijl je met je andere hand het lampje tegen een andere bol aan hield. Uiteindelijk was het de TL buis die licht gaf. Dit had allemaal te maken met het aantal Ampère, en het aantal volt van de lampen. Ook gingen we met ons groepje in een kring staan, terwijl we elkaars handen pakten. Doordat de allereerste de bol met stroom aanraakte, kreeg de rest van de groep een stroomschokje.

Ik vond het een heel erg leuke middag, en het trok me ook erg aan. Ik had verwacht iets met biologie te gaan doen, maar nu ik dit heb gezien misschien ook wel iets met techniek. Kortom, het was een hele leuke, leerzame middag! Marjolein Praag THA3C

AGENDA

Tweede tijdvak centraal examens

Eind datum: 25 jun
Read More

08.00 bekendmaking normering tweede tijdvak

Read More

19.00 ophalen cijferlijsten geslaagden, onder voorbehoud

Read More

Contact