Nieuws

Masterclass Recensieschrijven

By december 18, 2014februari 15th, 2021No Comments

Masterclass Recensieschrijven

De Masterclass Recensieschrijven vond op 12 december op de Universiteit van Nijmegen plaats. Sabina Redzic en ik mochten deze, met dertien andere middelbare scholieren uit het hele land, bijwonen. Ter voorbereiding hebben we een boek gelezen, waarover we vervolgens een recensie moesten schrijven. Het boek: ‘We zullen niet te pletter slaan’ van Nina Polak stond centraal tijdens deze masterclass. Hier een kort fragment uit mijn recensie, om jullie een indruk te geven van het boek:
‘Hun moeder verliet hun moeder op de dag dat de nieuwe keuken arriveerde.’ De toon is gezet. Deze roman zal gaan over een modern gezin en de problemen die hierbij kunnen komen kijken: de verwarring van Anna Katz en Cornelis Schardijn over hun sociale en seksuele leven. Anna en Schard zijn klaarblijkelijk niet in een normaal gezin opgegroeid. Hun biologische moeder Marie, gelegenheidslesbienne, en haar vriendin Benya voeden de kinderen desalniettemin liefdevol op. Tot Schard zich als een echte puber gaat gedragen en zich tegen Benya afkeert, op een manier die de familie breekt. Benya gaat weg, Marie krijgt een nieuwe vriend, Anna weet niet op wie of wat ze valt en Schard reist af naar India om zijn liefde terug te zien. Het lijkt of Polak over zoveel mogelijk onderwerpen in haar boek wil schrijven, die voorheen als taboe gezien zouden worden: transseksualiteit, homoseksualiteit en aseksualiteit.
Marja Pruis, redacteur bij de Groene Amsterdammer, heeft de tijd genomen onze recensies na te kijken. Tijdens de masterclass heeft zij ons verteld over het schrijversvak en gaf zij ons tips en tricks voor het schrijven van een goede recensie. Ook heeft Odin Dekkers, Professor op de Radboud Universiteit, ons informatie gegeven over wat een recensie nou precies is. Met behulp van al deze informatie hebben wij de mogelijkheid gekregen onze recensies aan te passen en deze nogmaals naar Marja Pruis te sturen. Zij kijkt ze dan nog een keer na, zodat we uiteindelijk een perfecte recensie hebben geschreven. Deze masterclass is voor ons dus heel leerzaam geweest. 

Chantal van Hoek, Tvw6C

 

AGENDA

08.00 bekendmaking normering vmbo bb/kb

Read More

ZOMERVAKANTIE

Eind datum: 05 sep
Read More

Contact