Nieuws

Loterij Cambreur College voor school in Nepal

By december 18, 2013februari 15th, 2021No Comments

Loterij Cambreur College voor school in Nepal

Het Cambreur College en Nepal zijn al meer dan 15 jaar met elkaar verbonden. Iedere euro die voor het vaste project van Trees van Rijsewijk opgehaald is wordt ook daadwerkelijk omgezet in heel concrete hulp: de bouw van een weeshuis, een schooltje, een boerderij, een naaiatelier etc. etc. Dit gebeurt in een klein gebied zo’n 200 km ten westen van Kathmandu aan de voet van de Himalaya. Het resultaat van de inspanningen hier en in Nepal wordt in foto’s en verhalen op het Cambreur College zichtbaar gemaakt. En een keer in de zoveel jaar worden enkele docenten en leerlingen uitgenodigd om daar ter plekke te gaan kijken. Kortom: Ontwikkelingshulp die hout snijdt.

Ook komend schooljaar zullen rond de kerstvakantie weer een aantal leerlingen op bezoek mogen in Nepal. Leerlingen die goed scoren bij de verkoop van loten en die via een soort sollicitatiebrief duidelijk kunnen maken waarom zij meemoeten kunnen in aanmerking komen voor deze reis. Voor dit bezoek wordt overigens geen cent van de bovengenoemde gelden gebruikt!

Vanaf donderdag 12 december gaan de leerlingen van het Cambreur College weer op pad om loten te verkopen voor een project van Trees van Rijsewijk in Nepal. Trees heeft gevraagd of onze leerlingen zich dit jaar willen inzetten voor de bouw van een school in het bergdorpje Belswara in de buurt van de Kumarischool. Gelegen ongeveer 200 km ten westen van de hoofdstad Kathmandu.

Het gaat om de Shree Saraswoti Primary School met 102 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Zij maken op dit moment gebruik van 3 lokalen gemaakt van klei met een golfplatendak. Deze lokalen zijn erg klein en donker. Bovendien is de situatie zeer gevaarlijk door de zeer slechte staat van het dak. Een groot deel van de kinderen kan niet eens in de lokalen zitten omdat er te weinig ruimte is.

De Nepalese regering heeft nauwelijks oog voor de bevolking in de bergen. Maar als het onderwijs niet verbetert dan zal een groot deel van deze bergvolken naar de grote steden trekken waar ze in de buitenwijken in erbarmelijke omstandigheden zullen verkommeren. De bevolking zelf kan financieel niets bijdragen. Het zijn allemaal hardwerkende boeren die amper voldoende inkomen hebben om eten op tafel te brengen. Ze zijn echter wel bereid om bij de bouw gratis te helpen met het sjouwen van zand, stenen en hout. Ook zal de plaatselijke bevolking daadwerkelijk worden ingezet bij de bouw. Zodat ook dat loon ten goede komt aan de eigen bevolking.

Hulp van buitenaf is dus noodzakelijk. Trees wil een nieuwe school laten bouwen met 4 grote klaslokalen van elk 24 m2. Daarnaast komt er ook nog een kantoortje van 16 m2.

Voor dit project is in totaal een bedrag nodig van € 15.000,=. Trees hoopt dat de leerlingen van het Cambreur College rond de feestdagen zoveel loten verkopen dat samen met de steun van de Wilde Ganzen de nieuwe school inderdaad kan worden gebouwd.

Als onze jeugd een prestatie levert en de opbrengst
komt ten goede aan de jeugd in de derde wereld
dan legt de stichting Wilde Ganzen bij elke
opgehaalde euro ongeveer 55 eurocent bij.
 

AGENDA

08.00 bekendmaking normering vmbo bb/kb

Read More

ZOMERVAKANTIE

Eind datum: 05 sep
Read More

Contact